SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇALIŞANLARINA “NÜTRİSYON DESTEK SÜRECİ EĞİTİMİ” VERİLDİ.
Sağlıklı yaşamın temel kuralı besinlerin dengeli ve yeterli ölçüde alınması ve vücutta uygun biçimde kullanılmasıdır. Temel bir ihtiyaç olan beslenme vücut sağlığının korunması ve iyileşme sürecinin desteklenmesi için uygulanan tedavi planının önemli bir parçasıdır. Nütrisyon desteğinin başlıca amacı, açlık ve stres durumlarına sıklıkla eşlik eden morbidite ve mortaliteyi azaltmaktır.
Yemek türlerinin ya da lezzetlerinin beğenilmemesi, yardıma ihtiyacı olan hastaların belirlenememesi ve hastaların yemek yemelerine yardım edilmemesi, bazı hastalar için yemek saatlerinin işlemler ve testler nedeniyle uygunsuz olması, hastaların yemek yeme saatlerini kaçırmaları, medikal tedaviler ya da tetkikler nedeniyle hastaların sık sık aç bırakılması, hastalıkla ilişkili olarak iştahsızlık, bulantı, kusma, tat ve koku duyusundaki değişiklikler, ağız kuruluğu, yutma bozuklukları, çiğnemede güçlükler, tedavilerin yan etkileri, depresyon, sosyal izolasyon ve çekici olmayan yemek ortamları besin alımını azaltmaktadır.
Yeterli düzeyde beslenemeyen bireylerin azalmış besin alımı ve artmış besin ihtiyacı farklı beslenme yöntemleri kullanılmasına sebep olmakta, hastaların tedavi ve bakım süreçlerinde nütrisyonel beslenmeye gereksinim duyulmaktadır. Nutrisyonel Destek Süreci birden fazla uzmanlık alanından kişilerin birlikte görev aldığı bir ekip çalışmasıdır. Hasta bakım ve tedavisinde önemli rol üstlenen hemşirelerin nütrisyonel beslenmede de rolü büyüktür. Yatarak tedavi hizmeti alan hastaların beslenmesinde tam donanımlı yaklaşımlar kazanmak, hasta ve sağlık çalışanı merkezli oluşabilecek yanlış beslenme uygulamalarının önüne geçmek ve beslenme kaynaklı oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi amacıyla 22.10.2024 tarihinde hemşirelere yönelik “Nütrisyon Destek Süreci Eğitimi”gerçekleştirildi.
Uzm. Diyetisyen Pelin ONAR ve Hemşire İlhami TEKE’nin sunumlarıyla gerçekleştirilen eğitimlerde nütrisyonel beslenmenin gerekliliği, enteral ve parenteral beslenme endikasyonları ve kontrendikasyonları, enteral ve parenteral beslenmede hemşirelik yaklaşımları, ilaç etkileşimi ve ilaç uygulamaları anlatıldı, doğru yaklaşımlar vurgulandı.