TARİHÇE
İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2009 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün için Gastroenteroloji, Endokrinoloji, Nefroloji, Romatoloji, Onkoloji, Hematoloji ünitelerinde eğitim ve sağlık hizmetlerine devam edilmektedir.
YER VE KAPASİTE
İç Hastalıkları Ana Bilim Dalına ait 6 Bilim Dalı içerisinde birçok poliklinik ve üniteyi barındırmaktadır. Tıbbi Onkoloji Bölümü 3 Poliklinik ve Gündüz Tedavi Ünitesinden, Endokrinoloji 4 Poliklinik ve 1 Diyabet Eğitim odasından, Nefroloji Bölümü 2 Poliklinik ve Hemodiyaliz Ünitesinden, Gastroenteroloji Bölümü 2 Poliklinik ve Endoskobi-kolonoskobi Ünitelerinden, Hematoloji Bölümü 1 Poliklinik ve Kemoterapi Ünitesinden, Romatoloji Bölümü ise 2 poliklinikten oluşmaktadır. Anabilim Dalımıza ait polikliniklerde ve ünitelerde günde 450-500 hastaya sağlık hizmeti verilmektedir. Hastanemiz bünyesindeki mevcut diğer birimlerinden danışılan hastaların konsültasyonu aralıksız sürdürülmektedir. Günde 50-100 hasta değerlendirilmektedir. İç Hastalıkları Ana Bilim Dalına bağlı üç servis toplamada 83 olmak üzere ve Yoğun Bakım Ünitesinde 8 olmak üzere toplamda 91 yatak kapasitesi sahiptir. Ayrıca Tıbbi Onkoloji Bölümünde bulunan Gündüz Tedavi Ünitesinde günlük 18 hastaya ayaktan kemoterapi ve diğer tedaviler uygulanmaktadır.
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ
Anabilim Dalımıza Araştırma görevlileri nisan-eylül aylarında yapılan TUS sınavları ile alınmakta; her dönemde ortalama üç araştırma görevlisi kadrosu açılmaktadır. Uzmanlık eğitim süresi 4 yıldır. İç Hastalıkları Uzmanlık eğitiminde birinci yıl araştırma görevlileri servislerde çalışmakta üç günde bir servis nöbeti tutmaktadırlar. İkinci yıl araştırma görevlileri İç Hastalıkları ünitelerine bağlı polikliniklerde çalışmalarını sürdürür ve üç günde bir servis nöbeti tutarlar. Üçüncü yıl Araştırma Görevlileri 2 ay Kardiyoloji Ana Bilim Dalında, 2 ay Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında, 2 ay Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalında ve 1 ay Radyoloji Anabilim Dalında rotasyonlarını tamamlayıp kıdemlilik sınavına tabi tutulurlar. Akabinde kıdemli asistan olarak servislerde ve polikliniklerde görev yaparlar. Ayda dört – beş günde bir nöbet tutarlar. Dördüncü yıl araştırma görevlileri poliklinik başta olmak üzere İç Hastalıkları Ana Bilim Dalına bağlı yoğun bakım ünitesinde çalışmaktadırlar. Ve uzmanlık tezlerini hazırlamaktadırlar. İç hastalıkları Anabilim Dalında haftada üç gün 12:30-13:30 saatleri arasında değişimli olarak araştırma görevlilerine yönelik ders, makale saati, seminer, vaka toplantıları toplantıları yapılmaktadır. Ayrıca servislerde çalışıldığı süre içerisinde konsültan öğretim görevlisi ile her ünite bünyesinde öğretim görevlileri ve uzmanlar ile haftalık ve aylık seminer toplantıları olmaktadır.
ANA BİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI OLANAKLARI
Tiroid ultrasonografisi
Gündüz ayaktan tedavi-Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi
Kolonoskopi ERCP Endoskopi
Diyabet eğitimi
Periton diyalizi
Hemodiyaliz
Acil diyaliz