Acil sağlık hizmetleri; “acil hastalık ve yaralanma hallerinde, konusunda özel eğitim almış ekipler tarafından, tıbbi araç ve gereç desteği ile olay yerinde, nakil sırasında, sağlık kurum ve kuruluşlarında sunulan tüm sağlık hizmetleri” olarak tanımlanmıştır.
Acil sağlık hizmetlerinin amacı; yurt genelinde eşit, ulaşılabilir, kaliteli, hızlı ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla sağlık hizmeti sunan ve sağlık hizmeti ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte işbirliği ile yürütülmektedir.
1994 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından “112 Acil Yardım ve Kurtarma Merkezi”nin kurulması ile ülke genelinde acil sağlık hizmeti yaygınlaştırılmıştır. Her türlü coğrafi ve iklim şartlarında hastalara ulaşabilmek amacıyla 112 acil yardım ambulansları deniz, hava ve kara olmak üzere ayrılmışlardır. Sağlık ekibi acil tıp teknisyeni ve acil ambulans bakım teknikerleri personellerinden oluşmaktadır. Acil durum ihbarı çağrı merkezine geldikten sonra Komuta Kontrol Merkezi tarafından değerlendirilerek en yakın ambulans olay yerine yönlendirilir. En kısa sürede olay yerine ulaşan ekip gerekli müdahale yapılarak durumu stabil hale getirilen hasta en yakın ve en uygun acil servise nakli yapılmaktadır.
Ülkemizde deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler; kimyasal, endüstriyel, trafik gibi kazalar her an yaşanabilmektedir. Bunun en yakın örneği 6 Şubat 2023 depremi olmuştur. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapmakta olan doktorlar ve hemşireler gönüllü olarak deprem bölgesine giderek acil sağlık hizmeti sunmuşlardır. Yakınlarını kaybeden, günlerce enkaz altında kalan hastalarımıza, öksüz ve yetim kalan çocuklarımıza yardım edilmiştir.
Yaşam ile ölüm arasındaki bu mücadelede her zaman yanımızda bulunan 112 acil sağlık çalışanlarımızın “01-07 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası”nı kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz.